Bamboebeertje
Kinderfeestje in coronatijd geïllustreerd met een verjaardagstaart

Kinderfeestje in coronatijd

Een appje van de moeder van een vriendinnetje van onze dochter. Ze vraagt of we het kaartje voor het kinderfeestje van haar dochter hebben gevonden in de brievenbus.

Afgelopen week ontving onze dochter van zeven voor het eerst een uitnodiging voor een kinderfeestje in coronatijd. Mijn gedachten schoten onmiddellijk alle kanten op. Hart en hoofd kwamen onmiddellijk met elkaar in conflict. Mijn verstand zei dat het geen goed idee was om haar naar een kinderfeestje in coronatijd te laten gaan. Mijn hart daarentegen gunt onze dochter na al die tijd dat ze verstoken is geweest van het contact met haar vriendinnetjes wel een verzetje.

Bubbel

Vanaf het moment in de tweede golf dat de kinderen weer thuisonderwijs krijgen, zitten we als het ware in onze eigen ‘bubbel’. Geen idee hoe andere ouders ermee omgaan, maar onze kinderen hebben de afgelopen weken geen speelafspraakjes met andere kinderen gehad. Nou schelen onze kinderen qua leeftijd slechts 16 maanden. Dat is natuurlijk geen garantie dat ze het goed met elkaar kunnen vinden, maar in ons geval wel. Ze spelen graag samen. Bovendien wonen we buitenaf, waardoor de afstand tot vriendjes en vriendinnetjes simpelweg groter is dan wanneer je in het dorp woont. Kortom, onze kinderen zijn al een hele tijd niet fysiek in contact met andere kinderen geweest.

Tja, en dan krijgt je dochter een uitnodiging voor een feestje. Een kinderfeestje in coronatijd. En uitgerekend nu de coronamaatregelen nog verder zijn aangescherpt en er bovendien een avondklok geldt. Niet dat er consequenties zijn voor onze kinderen door de aanscherping van de maatregelen en de avondklok, maar het geeft wel de ernst van de situatie waarin we ons bevinden weer.

De reactie van mijn vrouw

Uiteraard heb ik de uitnodiging voor het kinderfeestje met mijn vrouw besproken en zij raakte hevig geëmotioneerd. Begrijpelijk, want we gunnen onze dochter heel erg om naar het kinderfeestje van haar vriendinnetje te gaan. En we kunnen ons ook goed verplaatsen in haar ouders. Onze jongste is binnenkort jarig en dit wordt het tweede jaar op rij dat zijn verjaardag in het water valt. Vorig jaar was hij ziek en kort daarna trad de ‘intelligente lockdown’ in werking. Dit jaar zitten we opnieuw in een lockdown. Bovendien geldt de beperking dat we per dag maar één persoon op bezoek mogen hebben. We begrijpen heel goed dat je als ouders het beste voor hebt met je kind. Het maakt echter dat verschillende ouders in een vergelijkbare situatie toch tot een andere keuze kunnen komen. 

Het moederhart van mijn vrouw was verantwoordelijk voor haar primaire reactie. Die reactie was dat zij vond dat ze gewoon kon gaan. Toen we er echter over gingen doorpraten kwamen we samen al snel tot de conclusie dat aan zo’n besluit toch wel wat haken en ogen zaten. Van kinderen onder de dertien wordt aangenomen dat ze een geringe rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld met de Britse variant? Mijn ouders behoren gezien hun leeftijd beide tot een risicogroep. Door de ‘bubbel’ waarin we leven kunnen mijn kinderen in het spaarzame contact dat ze met mijn ouders hebben elkaar lekker knuffelen. Een kinderfeestje laat onze ‘bubbel’ barsten en onze dochter zou feitelijk in quarantaine moeten voordat ze weer fysiek contact met mijn ouders kan hebben. Of draaf ik dan door?

Vertrouwen

Het lastige van deze hele situatie is dat er een heleboel verschillende dingen meespelen. Onze gevoelens als ouders, verstandelijke afwegingen, risicoinschatting, voorbeeldgedrag, etc. De risicoinschatting vind ik persoonlijk wel lastig. Hoe groot is de kans dat onze dochter op een kinderfeestje besmet raakt en dat ze vervolgens mijn ouders besmet? Vertrouwen speelt hierbij ook een rol. De ouders die het kinderfeestje voor hun dochter geven hebben ook nagedacht of het wel verantwoord is. Als we onze dochter naar dat kinderfeestje laten gaan, dan moeten we er op kunnen vertrouwen dat zij zelf alle coronamaatregelen goed toepassen. Kunnen we dat?

“Wat wordt er nou eigenlijk van ons verwacht?”

En wat verwacht de overheid eigenlijk van ons? Ik kan heel goed voor mezelf denken, maar het is me in deze situatie niet helemaal duidelijk wat er van ons verwacht wordt. De basisscholen zijn dicht. Ik vind dat een slechte zaak, maar dat is nou eenmaal zo. Als kinderen onder de dertien niet meer bij elkaar komen op school, kan dat dan nog wel buiten school? Het dringende advies luidt nog steeds om thuis te blijven. Binnensporten, ook voor kinderen onder de dertien, liggen stil. Dus al weken geen turnen voor onze dochter. Zwemles ligt ook op zijn gat. Met andere woorden, er zit een stop op alle activiteiten waarbij kinderen samen komen. Kan een kinderfeestje dan wel?

Overtreding

En nu hoor ik mensen denken dat je per dag één persoon buiten je eigen huishouden op bezoek mag ontvangen en dat kinderen onder de dertien hier niet in meetellen. Als je het zo bekijkt ben je als ouders niet in overtreding als je een kinderfeestje organiseert. En je bent zelf ook niet in overtreding als je kind deelneemt aan een kinderfeestje in coronatijd. Maar om deze situatie nu te benaderen vanuit het al dan niet begaan van een overtreding, dat vind ik iets te simpel beredeneerd.

Toen mijn vrouw de kwestie over al dan niet deelnemen van onze dochter aan een kinderfeestje in coronatijd op het werk met haar collega’s besprak was het antwoord eensluidend. Geen goed idee! Een hele begrijpelijke reactie als je bedenkt dat mijn vrouw als medisch specialist in het plaatselijke ziekenhuis werkt. Mensen die in de zorg werken ervaren namelijk dagelijks de gevolgen van de druk die ernstig zieke coronapatiënten op de voortgang van de reguliere zorg zetten. Gesteund door wat haar collega’s ervan vonden was mijn vrouw er uiteindelijk ook van overtuigd dat deelname aan het kinderfeestje misschien niet zo’n goed idee was.

Onbeperkt knuffelen

Onze dochter is zeven en we hebben haar niet betrokken in de keuze die we hebben gemaakt. Maar we wilden het ook niet voor haar verzwijgen. Dus ik heb het op me genomen om het haar te vertellen. De reactie van onze dochter laat zich voorspellen. Dikke tranen. Na de tranen heb ik zo goed en zo kwaad als het ging uitgelegd hoe papa en mama tot het besluit waren gekomen. Wat hielp was het vooruitzicht dat als corona voorbij is, dat ze dan altijd nog met z’n tweetjes een klein feestje kunnen vieren. Wat ook hielp was dat onze dochter het niet zag zitten om vanwege opa en oma in quarantaine te gaan. Ze wilde ze gewoon onbeperkt kunnen blijven knuffelen.

Nu ik dit zo neerschrijf prikken de tranen in mijn ogen. Uit liefde voor onze dierbare naasten kan onze lieve schat niet naar een kinderfeestje in coronatijd. Zij heeft daar vrede mee. En wij? Wij weten dat we de juiste keuze maken, maar waarom voelt het dan niet beter? 

Nog niet uitgelezen? Check dan gerust één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog over ‘De val van het kabinet’ waarin ik een suggestie doe voor een nieuwe carrière voor Mark Rutte.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

2 thoughts on “Kinderfeestje in coronatijd

  1. Soms zijn keuzes moeilijk te maken, ook deze, maar zo is het leven. We zullen Emma wel een extra knuffel geven want op zo’n jonge leeftijd onderwerp van een dergelijke beslissing te zijn is niet niks, groetjes van oma en opa

  2. wat zal dit idd een moeilijke beslissing zijn geweest maar als je al die plussen en minnen afweegt denk ik ook dat je het goede hebt besloten. zeker ook nadat je het uitgelegd had aan je dochter en zij het er uiteindelijk mee eens was… tuurlijk is het jullie beslissing maar toch fijn dat ze het begrijpt. Ik wens jullie alle geluk, wijsheid en gezondheid! lieve groeten, Gerald

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.