Bamboebeertje
Deze afbeelding illustreert het terug naar school gaan van mijn kinderen.

Terug naar school

Is dit het juiste moment om de basisscholen weer te heropenen? Als het aan onze beide kinderen van zes en zeven ligt wel. Zelf heb ik hier echter serieuze twijfels over?

Het moment waar onze beide kinderen, maar toch vooral onze dochter van zeven, al wekenlang naar uitkijken is eindelijk daar…ze mogen weer terug naar school. En het gevoel dat ik daarbij heb is ongelooflijk dubbel. Aan de ene kant ben ik blij dat ze weer gewoon fysiek onderwijs gaan krijgen. Het contact met andere leeftijdgenootjes waaraan ze zich kunnen spiegelen was de afgelopen weken nagenoeg nul. In die zin denk ik dat het heel goed is dat de basisscholen weer open gaan.

De wereld op z’n kop

Ik bespeur bij mezelf echter ook een grote mate van onzekerheid. We zitten midden in een lockdown, de avondklok wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengt en de Britse variant van het coronavirus veroorzaakt de onvermijdelijke derde golf. Met andere woorden, als de basisscholen waren opengebleven, dan was dit waarschijnlijk het moment geweest waarop het kabinet had besloten om ze tijdelijk te sluiten. Het voelt voor mij wat dat betreft toch wel een beetje als de wereld op z’n kop.

Deste opmerkelijker vind ik het dat de basisscholen deze keer kennelijk in één keer volledig open mogen. Toen de basisscholen na de vorige sluiting weer open gingen vond dat gefaseerd plaats. De kinderen gingen toen de eerste weken parttime naar school. Dat vond ik toen aan de voorzichtige kant, omdat er geen grote rol aan kinderen in de verspreiding van het coronavirus werd toegedicht. Maar door de basisscholen niet meteen weer volledig open te stellen werd het eventuele nadelige effect daarvan wel beter in de hand gehouden. Waarom beginnen we nu niet met 2-3 weken parttime onderwijs? In de verspreiding van de Britse variant schijnen kinderen immers een significant grotere rol te spelen. 

Loslaten

Er speelt nog een ander gevoel op de achtergrond waarom ik moeite heb met het feit dat de kinderen weer terug naar school gaan. Ik ben, veel meer nog dan in de eerste periode van thuisonderwijs, gewend geraakt aan het feit dat ze constant in de buurt zijn. Ik ben er niet alleen aan gewend geraakt, ik ben me er zelfs aan gaan hechten. Wat deze keer veel meer speelt dan de vorige keer is het gevoel ze te moeten loslaten. Hoe ongelooflijk waardevol is het om de ontwikkeling van je kinderen van zo dichtbij mee te maken. Dat ga ik, als ze weer naar school gaan, voor een groot deel missen. 

Fysieke afstand

De afgelopen weken hebben we in een ‘bubbel’ geleefd. Als de kinderen terug naar school gaan, dan voelt dat alsof de ‘bubbel’ wordt lekgeprikt. Doordat de kinderen en ik niet of nauwelijks met andere mensen in contact kwamen konden mijn kinderen op de schaarse ontmoetingen met mijn ouders ze naar hartenlust knuffelen. Hoe ga ik daar mee om als ze terug naar school gaan? Afspraken maken rondom het knuffelen? Geen bezoekjes meer afleggen zolang mijn ouders niet gevaccineerd zijn? Drie jaar geleden zijn wij in Winterswijk komen wonen zodat onze kinderen een hechte band met opa en oma konden opbouwen. Wie had toen kunnen denken dat we in een tijd terecht zouden komen waarin de ‘fysieke’ afstand weer veel groter zou worden?

Die fysieke afstand zal in de zeer nabije toekomst overigens nog flink afnemen. Opa en oma gaan namelijk voorsorteren op de toekomst. Een toekomst waarin de behoefte aan een veilige en geborgen woonomgeving naar alle waarschijnlijkheid toeneemt. Mijn ouders zijn vitale senioren. Vitaal, maar met mankementjes. Die mankementjes zullen eerder toe- dan afnemen. En dus verwelkomen we deze zomer hopelijk onze nieuwe erfbewoners. Voor ons een punt op de horizon om naar toe te leven, want we verheugen ons daar heel erg op. Hopelijk gooit corona geen roet in het eten!

Waarom openen de basisscholen uitgerekend op dit moment?

Terug naar de aanleiding voor het schrijven van deze blog. Het feit dat de kinderen weer terug naar school gaan. Dat besluit is een optelsom van veel factoren. Opvallend is dat zelfs binnen het OMT grote verdeeldheid heerste over de vraag of het openstellen van de basisscholen op dit moment wel zo’n goed idee is. Ik ben benieuwd wat in de afweging van alle factoren nou uiteindelijk de doorslag heeft gegeven om uitgerekend op dit moment de basisscholen weer te heropenen?

En wat nou als over een paar weken blijkt dat het toch niet zo’n goede beslissing was? Worden de scholen dan weer dichtgegooid? Persoonlijk denk ik dat onze kinderen daar meer onder te lijden hebben dan dat we nog een paar weken hadden moeten doorbijten. En dan te bedenken dat na de eerste sluiting en heropening van de basisscholen de toezegging door het kabinet werd gedaan dat ze niet meer gesloten zouden worden als de besmettingscijfers zich ongunstig zouden ontwikkelen.

Van mitigatie naar vaccinatie

In het eerste jaar van deze verschrikkelijke pandemie was het beleid in Nederland vooral gericht op mitigatie. Ofwel, het temperen van de verspreiding van het virus opdat de zorg niet uit zijn voegen zou barsten. Op dit moment zijn alle pijlen gericht op vaccinatie. Maar wat nou als door mutaties vaccins straks onvoldoende soelaas blijken te bieden? Wat nou als er zich een nieuwe zoönose aandient die een nieuwe pandemie veroorzaakt? Scenario’s die weliswaar erg somber lijken, maar volgens mij ook best wel realistisch kunnen zijn. Anticiperen we daar als mensheid eigenlijk op? Houden we rekening met meer en grotere tegenslagen? Wat doen we om die gevaren af te wenden? Blijft het dweilen met de kraan open of gaan we de echte oorzaken aanpakken? 

Een hoge prijs voor onze welvaart

En welke keuzes maken we in Nederland? Gaan we vol inzetten op het herstellen van de balans tussen mens en natuur? Of blijft economische groei de grootste drijvende kracht achter ons overheidsbeleid? We behoren tot een van de rijkste en welvarendste landen ter wereld en dat brengt een hele grote verantwoordelijkheid met zich mee. Want al die rijkdom en welvaart verwerven we tegen een hele hoge prijs. Het voordeel is evenwel dat wij, in tegenstelling tot het overgrote deel van de wereldbevolking, de middelen hebben om het tij te keren. Wellicht iets om over na te denken als we volgende maand mogen stemmen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer?

Tot besluit

Onze kinderen gaan maandag weer terug naar school. Liever had ik ze nog een paar weken thuisgehouden of desnoods parttime naar school gestuurd, maar dat mag volgens het Protocol Basisonderwijs niet zonder geldige reden. Ze zijn immers leerplichtig. Hopelijk pakt het allemaal positief uit en is dit de laatste keer dat de basisscholen heropenen.

Laten we er het beste maar van hopen!

Nog niet uitgelezen? Check dan gerust één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog over mijn eigen twijfels rondom vaccinatie.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

1 thought on “Terug naar school

 1. Bijzonder is dat.Hier precies hetzelfde.het gevoel van het hoeft nog niet.
  De thuisscholing liep gesmeerd en de kjnderen hadden hun draai in het hele dagen thuis zijn gevonden.De stress van de eerste lockdown was weg.
  We zeiden vanmiddag nog tegen elkaar ,we gaan ze missen.
  Ik heb het hele protocol gelezen en dat gaf mij de kriebels.Het beleid omtrent persoonlijk contact en de hygiene regels is zo streng nu.Dat ik zelfs,groot voorstander van scholen open,mijn vraagtekens heb of dit nu beter is voor de kinderen.mijn groep 8er met een mondkapje,ok moet hij volgend jaar ook maar toch.
  Nu heb ik makkelijk praten.wij hebben de mogelijkheid dat een van ons altijd thuis is.Dat wij zelf onze kinderen goed kunnen begeleiden waar het nodig is.
  Maar ik hoor nu zelfs kleuters die naar school gaan omdat thuis het huiswerk niet gesnapt wordt.en dan de verhalen die je niet hoort,die achter gesloten deuren plaats vinden.Voor die kinderen is het goed zo.
  Het is voor de overheid kiezen tussen twee kwaden.Denk niet dat er een goede keus is.

  Wat fijn dat het rond is dat je ouders dichtbij komen.
  Dat is de echte rijkdom,er zijn voor elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.