Deze afbeelding illustreert de titel van mijn blog: gewoon verkouden of toch corona?

Gewoon verkouden of toch corona?

Wat gebeurt er met het immuunsysteem van jonge kinderen die geen contact met andere kinderen hebben? Wat gebeurt er met het immuunsysteem van kinderen die vanwege corona tig keer per dag hun handen moeten wassen? Wat gebeurt er met een kind dat na zoveel weken lockdown en contactarmoede weer naar school mag?

Onze jongste is verkouden en in deze tijd stel je jezelf dan automatisch de vraag wat er aan de hand is: gewoon verkouden of toch corona? Afgelopen maandag zouden de basisscholen na zes weken dicht te zijn geweest weer hun deuren openen. In mijn blog van vorige week heb ik al uitgebreid stilgestaan bij het dubbele gevoel dat ik daarbij had. Zondagavond, vlak voordat de kinderen naar bed gingen, kregen we bericht van school dat ze in ieder geval nog een dag dicht zouden blijven. Koning Winter maakte het brengen en halen van de kinderen tot een dusdanig hachelijke onderneming dat de heropening nog even werd uitgesteld. Onze oudste kon dit maar moeilijk verteren. 

Trakteren op school

Maar een dag later was het dan toch zover. We gingen ruim op tijd op weg om te zorgen dat we op tijd op school waren. We waren tien minuten te vroeg. Met de kinderen weer op school ben ik meteen maar boodschappen gaan doen. Ik had een belangrijke opdracht meegekregen van onze jongste. Hij is onlangs zes geworden en er moest natuurlijk nog wel getrakteerd worden. Hij wist precies wat hij wilde. Uitdeelzakjes met koekjes voor de kinderen en chocolade voor de juffen. Vorig jaar was hij ziek met zijn verjaardag en kort daarop volgde de ‘intelligente lockdown’. Daarmee is het vieren van zijn vijfde verjaardag op school toen compleet in het water gevallen. Dat mocht nu natuurlijk niet nog eens gebeuren.

Dus afgelopen woensdag heeft hij getrakteerd. Geen dag te vroeg, want een dag later had hij een verstopte neus. De eerste gedachte die ik daarbij had was “gewoon verkouden of toch corona?” En wat doe je dan? Meteen weer thuis houden? Hij had geen koorts. Corona kon het eigenlijk niet zijn. Hij had de voorafgaande week, afgezien van zijn hockeytraining, met helemaal niemand contact gehad. Zelf wilde hij absoluut niet thuisblijven. Heel begrijpelijk als je net weer op school bent begonnen. Dus mijn vrouw heeft hem mee naar school genomen en met de juf overlegd. Hij mocht blijven. Toen mijn vrouw de kinderen ’s middags weer ging ophalen kreeg ze desalniettemin het vriendelijke doch dringende verzoek om hem de volgende dag toch maar thuis te houden. Dus de laatste dag van de week zat hij weer thuis. Aankomende week is het vakantie. 

Immuunsysteem

De kans dat hij gedurende de twee dagen dat hij naar school is geweest een verkoudsheidsvirus heeft opgepikt is groter dan dat hij besmet is geraakt met corona en daar nu al klachten van heeft. Sterker nog, een snotneus lag eigenlijk in de lijn der verwachtingen. Want laten we wel zijn, door het geringe contact dat we met andere mensen hebben heeft ons immuunsysteem onherroepelijk ingeboet. Nu verwacht ik dat mijn eigen immuunsysteem wel tegen een stootje kan, maar het immuunsysteem van een zesjarige is natuurlijk nog volop in aanleg. En ondanks dat de kinderen regelmatig buiten spelen en we de nodige ommetjes in de buitenlucht hebben gemaakt, lijkt het me aannemelijk dat het immuunsysteem van een zesjarige er toch onder te lijden heeft als hij langdurig geen contact met leeftijdsgenootjes heeft. Want door dat contact ontstaat nou juist de uitwisseling van bacteriën en virussen waardoor het immuunsysteem sterker wordt. 

Angst en andere emoties

Ik vind het echter wel schokkend om te merken wat de vraag “gewoon verkouden of toch corona?” bij mezelf teweegbrengt. Corona doet kennelijk ook iets met ons gezonde verstand en ons relativeringsvermogen. Door corona regeert bij veel mensen de angst. Die angst lijkt ons gezonde verstand te blokkeren. Ik bespeur het soms ook bij mezelf. Een ogenschijnlijk onschuldige verkoudheid doet je onmiddellijk in een kramp schieten. Hierdoor wordt het lastiger om rationele keuzes te maken. Corona doet namelijk een enorm groot beroep op onze emoties. Er zijn mensen die door corona ongekende gevoelens van angst en onzekerheid ervaren. Maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die intens verdrietig of juist heel erg boos zijn door corona. Ik ben een nuchtere Achterhoeker en mede daardoor krijgt corona gelukkig maar beperkt vat op mijn emoties. Maar ik word door de verkoudheid van onze jongste wel even uit balans gehaald.

Vinger aan de pols

Want onschuldig of niet, ik kan natuurlijk niet voor de volle honderd procent uitsluiten dat het geen corona is. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om ons mannetje van net zes jaar te laten testen. Zeker niet als hij geen koorts ontwikkelt. Dus hij gaat voorlopig even in quarantaine. In ieder geval tot 24 uur na het verdwijnen van de klachten. Zolang wij zelf geen klachten hebben, mogen wij ons nog wel buiten de deur begeven. Mijn vrouw heeft inmiddels ook haar tweede vaccinatie gehad, dus ik veronderstel dat zij afdoende beschermd is. Dus alleen onze dochter en ikzelf lopen het risico om klachten te ontwikkelen. Gewoon verkouden of toch corona? Wij houden in ieder geval de komende dagen even de vinger aan de pols. 

Nog niet uitgelezen? Check dan gerust één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog getiteld ‘Kinderfeestje in coronatijd’.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

1 dacht aan “Gewoon verkouden of toch corona?

  1. mooi dat je testen geen optie vindt! Dat lijkt me vreselijk traumatisch voor een kind. En idd, de zorgen die jij hebt over het immuunsysteem, die heb ik ook, het krijgt te weinig oefening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.