Bamboebeertje
Deze afbeelding illustreert voor mij de verkiezingen omdat we bruggenbouwers nodig hebben om samen te werken en onze krachten te bundelen. Alleen zo kan links haar regeringsambitie waarmaken.

Verkiezingen

Wat is het geheim van de VVD waardoor zij in de peilingen als grootste uit de bus komen? En wat kunnen de linkse partijen nog doen om Rutte IV te voorkomen?

De verkiezingen staan voor de deur. Over een paar weken is het weer zover. Dan mogen we naar de stembus. Het lijkt me voor politieke partijen een lastige tijd om campagne te voeren. De coronacrisis speelt zowel een bepalende rol in hoe de verkiezingscampagne er uit gaat zien, maar ik denk dat ook de uitslag van de verkiezingen er voor een deel door bepaald gaat worden.

VVD-stemmers vergevingsgezind?

De VVD van Mark Rutte staat er in de peilingen goed voor. Als je terugkijkt naar de eenentwintig na-oorlogse kabinetten, dan heeft de VVD daarvan vijftien keer deelgenomen in de regering en slechts zes keer een rol in de oppositie gespeeld. Statistisch gezien dus helemaal niet zo verwonderlijk dat de VVD er goed voor staat. Maar mijn links-progressieve hart heeft het daar desondanks wel moeilijk mee. 

Er zijn een aantal zaken flink misgelopen gedurende de periode dat de VVD nu onafgebroken aan de macht is geweest. Maar kennelijk zijn VVD-stemmers erg vergevingsgezind en hebben zij een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. Dat moet ook wel, want hoe verklaar je anders dat ze massaal hun partij trouw blijven ondanks een groeiend aantal slepende dossiers. Ik noem de ‘compensatie aardbevingsslachtoffers Groningen’ en de ‘compensatie slachtoffers toeslagenaffaire’. Mijn inschatting is dat er kennelijk weinig VVD-stemmers in het aardbevingsgebied wonen of gebruik maken van kinderopvangtoeslag. 

Rutte IV

Gemakshalve ga ik er dus maar van uit dat de VVD ook na de verkiezingen de grootste partij zal blijven en dat Mark Rutte voor de vierde keer premier wordt. En weet je wat me aan dat vooruitzicht dan het meeste zorgen baart? Dat we straks met ongekende bezuinigingen zullen worden geconfronteerd om het tekort in de schatkist, dat momenteel door de coronacrisis  wordt veroorzaakt, te compenseren. En dat is naar mijn bescheiden mening juist hetgeen we niet moeten willen. Sterker nog, met een onafwendbare klimaatcrisis waar we al middenin zitten, moet er juist stevig geïnvesteerd worden. Investeren in de innovatie en productie van duurzame energie.  In vergaande verduurzaming van onze agrarische sector en de bouw. En in de verduurzaming van de luchtvaart en de transportsector. Om er maar een paar te noemen.

Marktwerking

En wat te denken van onze gezondheidszorg. De marktwerking in de zorg heeft ongekende averechtse effecten. Een van de uitgangspunten van de introductie van de marktwerking in de zorg was dat de zorg in z’n geheel goedkoper zou worden. Dat is niet gebeurd. Sterker nog, de kosten van de gezondheidszorg blijven ondanks of wellicht zelfs dankzij de marktwerking jaar in jaar uit stijgen. En alsof dat niet al erg genoeg is neemt de administratieve last ook elk jaar toe. Vertrouwen we de partij die de marktwerking in de zorg heeft geïntroduceerd en daarmee de zorg voor een grote groep mensen onbetaalbaar heeft gemaakt het oplossen van de ontstane problemen toe?

Linkse partijen gedragen zich als eiland

Als de linkse partijen in ons versplinterde politieke landschap niet heel snel de handen ineen slaan, dan is dat het lot dat ons na de verkiezingen te wachten staat. Want laten we wel zijn, we kunnen alles wel afschuiven op een partij als de VVD, maar het linkse blok mag zelf ook wel eens in de spiegel kijken. Want als je naar de partijen die thans in de tweede kamer zitten kijkt , dan lijkt links van het midden de versplintering veel groter dan rechts. De enige mogelijkheid in mijn ogen om zonder de VVD te kunnen regeren is als linkse partijen de banden zodanig aanhalen als waren ze één grote linkse partij. Maar dat gaat niet gebeuren, want de linkse partijen gedragen zich nog teveel als een eiland. En dat is als je het mij vraagt pas echt schadelijk voor onze toekomst. 

Daadkracht en slagvaardigheid

Neem nou de toeslagenaffaire. De fraudejacht is al in 2012 begonnen. Acht jaar heeft deze kwestie min of meer ongehinderd kunnen voortslepen en duizenden huishoudens ongekende ellende bezorgd. Was dat ook gebeurd als ons politieke landschap minder versplinterd was geweest? Was dat ook gebeurd als er tenminste één grote progressief linkse partij in de oppositie had gezeten in plaats van die veelheid aan kleinere partijen? Ik denk serieus dat een grote partij het qua daadkracht en slagvaardigheid wint van meerdere kleine partijen. Immers, bij een grote partij kunnen zich simpelweg meer mensen met hetzelfde dossier bezighouden dan bij een kleine partij.

Krachten bundelen

Wat dat betreft is de VVD met recht de partij van het ondernemerschap. Zij weten als geen ander dat de beste kansen om te overleven zitten in groei. In het bedrijfsleven zijn fusies aan de orde van de dag. Waarom? Omdat het samenvoegen van bedrijven leidt tot versnelde groei. Een groot bedrijf heeft doorgaans betere overlevingskansen dan een klein bedrijf. Deze principes uit het ondernemerschap zouden de linkse partijen zich wel wat meer ter harte mogen nemen. Want alleen roepen dat het qua klimaat al vijf over twaalf is, is niet genoeg. Je zult ook daadwerkelijk datgene moeten doen dat nodig is. De krachten bundelen.

De som der delen…

Kortom, ik zie persoonlijk maar één mogelijkheid voor een centrum-linkse of links-progressieve regering. En dat is dat de kleine linkse partijen zich verenigen tot één grote linkse partij. Want het gezamenlijk belang van de linkse partijen weegt eenvoudigweg zwaarder dan het belang van iedere partij afzonderlijk. Anders gezegd, de som der delen is groter dan het geheel. Door de krachten te bundelen kunnen we de wereld nog redden. Ik voorzie echter dat dit niet gaat gebeuren, tenzij de leiders van de linkse partijen zich nog weten te ontpoppen tot ware bruggenbouwers. Het kan nog. We hebben nog een paar weken tot de verkiezingen.

Nog niet uitgelezen? Check dan eens één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog over ‘Consumentisme en onze wegwerp-maatschappij‘.

Abonneer je op mijn blogs:
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.