Ik associeer een dierentuin met dierenleed. Is dat overdreven?

Overdreven

Als ik ergens voor ga, dan ga ik er meestal vol voor en kan het op anderen soms wel eens overdreven overkomen. Een tijd terug heb ik een blog over geschreven dat hier wel een goed voorbeeld van is. En ook de huidige blog zullen sommige mensen wellicht zwaar overdreven vinden. Het zij zo. Dat weerhoudt mij er niet van om er over te schrijven en me kwetsbaar op te stellen. Ik ben ook maar gewoon een mens met vele tekortkomingen. Maar ik ben er eerlijk over en ik wil graag leren. Dus als je commentaar wilt leveren, heb dan een beetje genade met mij.

Dierentuin

Mijn vrouw en twee kinderen bezoeken dit weekend een dierentuin. Mijn schoonouders hadden vrijkaartjes die ze ons cadeau hebben gedaan. Naar dezelfde dierentuin zijn onze kinderen een jaar of wat geleden al eens geweest met mijn ouders. Zij hadden toen kaartjes gewonnen van een grote landelijke loterij. Sindsdien is er bij ons thuis iets wezenlijks veranderd. We hebben ons als gezin een veganistische leefstijl aangemeten. Dat wil zeggen, ik ben vegan, mijn vrouw eet veganistisch en onze kinderen liften thuis zonder gemor mee op het volledig plantaardige eetpatroon. Buitenshuis laten we het aan de kinderen wat ze willen eten.

Er vol voor gaan

Er is een verschil tussen vegan zijn en het hebben van een veganistisch eetpatroon. Anders gezegd, mijn vrouw heeft er bewust voor gekozen om volledig plantaardig te eten. Ik heb er voor gekozen om nog een stapje verder te gaan. Dat wil zeggen dat ik me niet alleen een plantaardig eetpatroon heb aangemeten. Ik probeer zo goed en zo kwaad als dat lukt een volledig plantaardig leefpatroon na te streven. Zoals ik al in de eerste regel van deze blog aangaf, als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook meestal vol voor. Dat kun je overdreven vinden, maar dat is nou eenmaal hoe ik ben.

Dierenleed voorkomen

In mijn veganistisch leefpatroon probeer ik in de breedste zin van het woord dierenleed te voorkomen. De belangrijkste bijdrage lever ik hier aan door geen vlees te eten of eieren en zuivel te gebruiken. Maar we gebruiken dieren niet alleen als maaltijdcomponent. Wat te denken van het gebruik voor kleding en schoenen. Bovendien worden dierlijke producten ook gebruikt in bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten als tandpasta, shampoo, douchegel en deodorant. Maar ook in was- en andere reinigingsmiddelen. Kortom, het gebruik van dierlijke producten is wijdverbreid. En is nog best wel een puzzel als je letterlijke alle dierlijke producten uit je leven wilt bannen.

Superioriteit

De mens plaatst zich sinds mensenheugenis aan de top van de voedselketen. Op de een of andere manier is de overgrote meerderheid van de mensheid er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat wij superieur zijn aan alle andere soorten dieren. En dat we op basis daarvan het recht hebben om dieren aan ons te onderwerpen en ze naar believen te gebruiken. Ik twijfel er aan of onze superioriteitsgevoelens wel terecht zijn. Waar is dat op gebaseerd? Op het simpele feit dat wij in principe in staat zijn om alle diersoorten te doden? Is dat wat ons superieur maakt?

Dat soort superioriteit maakt me boos en verdrietig. Het enige dat we daar namelijk mee bereikt hebben is dat we aan de vooravond staan van de zesde massale uitstervingsgolf. Bij de laatste en bekendste uitstervingsgolf stierven alle dinosauriërs uit met een meteorietinslag als voornaamste oorzaak. Veel biologen proberen ons nu te waarschuwen voor een soortgelijk scenario, met ditmaal de mens als hoofdoorzaak. Wellicht wordt het tijd dat de mensheid meer aansluiting zoekt bij bestaande ecosystemen in plaats van deze voortdurend te domineren. We beschouwen onszelf als de slimste wezens op aarde. Maar we zijn wel wezens met een beperkte blik en weinig langetermijnvisie als je het mij vraagt.

Keuzes

Voor de welvaart die we hebben verworven betalen we een hele hoge prijs. Klimaatverandering, uitsterving van soorten, hongersnood, oorlog en conflict. Om er maar eens een paar te noemen. Alles wat je als mens doet of nalaat heeft gevolgen. Daar staan we niet de hele dag bij stil, maar de gevolgen zijn er wel gewoon. De meeste mensen denken niet na over elke stap die ze zetten. Dat is begrijpelijk. Want om bij elke keuze die je dagelijks maakt na te moeten denken of het een goede keuze is, ik geef het je te doen. We maken namelijk zo’n 35.000 keuzes per dag en het grootste gedeelte daarvan doen we gelukkig onbewust.

Mijn keuze om veganistisch te leven is een bewuste keuze. Met deze keuze belast ik het milieu en mijn gezondheid minder en bovendien probeer ik er mijn bijdrage aan dierenleed mee te beperken. De keuze om niet mee te gaan naar de dierentuin is ook een bewuste keuze. In een dierentuin worden dieren in gevangenschap gehouden ter lering en vermaak van mensen. Maar waarom sluiten wij dieren op? Wat hebben dieren te winnen aan een leven in gevangenschap? Een langer leven? Oké, maar je kunt je dan ook gelijk afvragen wat voor leven ze hebben. Is hoelang je leeft dan zoveel belangrijker dan de kwaliteit van dat leven?

Twijfel

Wellicht vind je het overdreven dat ik er voor kies om niet met mijn gezin naar de dierentuin te gaan. Het is ook niet dat ik niet twijfel over deze keuze. Waren het vrijkaartjes voor een klimbos of een museum geweest dan was ik beslist mee gegaan. Nu gaat in mijn plaats mijn schoonzus mee. Uiteraard heb ik mijn vrouw en onze kinderen uitgelegd waarom ik niet mee ga. Ze begrijpen het. Toch blijft het gevoel dat ik mijn gezin in deze situatie in de steek laat aan me knagen. Wat voor vader ben ik die zijn eigen principes boven zijn gezin stelt? Oké, dat klinkt zwaar overdreven, maar dat is wel de kern van mijn twijfel.

Houden van

Aankomende week gaan onze kinderen logeren bij mijn zus en zwager. Mijn vrouw en ik gaan dan drie dagen van elkaar en van Den Haag genieten. De aanleiding voor dit stedentripje ligt in het feit dat we volgende week ons tienjarig huwelijksjubileum vieren. Een goed moment om elkaar eens diep in de ogen te kijken. Om samen terug te blikken en voorzichtig vooruit te kijken. Ik ben denk ik niet de gemakkelijkste persoon om mee te leven en toch houdt zij het al zo lang met mij uit. De prille verliefdheid van onze eerste tijd samen heeft bij mij plaatsgemaakt voor een diepgewortelde liefde. We hebben iets heel moois en dierbaars samen. Iets om te voeden en te koesteren. Ik houd heel veel van mijn lieve vrouw en daar is geen woord aan overdreven.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.