Appelbloesem als symbool voor de meivakantie

Meivakantie

Als je de keuze hebt om thuis te blijven of op vakantie te gaan wat zou je dan doen? Vorig jaar gingen we weg. Dit jaar bleven we thuis. Wat zou jij doen gezien de omstandigheden? Hoe maak jij er het beste van?

Het is meivakantie. De tweede in coronatijd. De kids hebben hun eerste vakantieweek erop zitten en nog een volle week voor de boeg. Mijn vrouw had deze week ook vakantie genomen, maar of ze ook werkelijk vakantie heeft gehad… Vorig jaar zijn we in de meivakantie een weekje naar Friesland geweest. Toen zat alles dicht. Afgezien van een dagelijkse wandeling door het mooie Stavoren en langs het IJsselmeer hebben we toen vooral veel in ons vakantiehuisje gebivakkeerd. Op zich een prima vakantie, want we waren er tenslotte even uit. Toch besloten we om deze meivakantie thuis te blijven en daar heb ik eerlijk gezegd een beetje gemengde gevoelens over. 

Familiebezoekjes

Want wat doe je als je thuis blijft? Dan gaat het gewone dagelijkse leven gewoon door en moet je iets beter je best doen om bewust van de geluksmomentjes die zich voordoen te genieten. En er waren eigenlijk best een paar hele mooie geluksmomentjes de afgelopen week. Zo zijn we na een hele lange tijd weer eens op bezoek geweest bij mijn zus en zwager. Dat weerzien was echt heel fijn. Mijn zusje is bovendien een fantastische kok en had zich best wel uitgesloofd in de keuken. Met als resultaat dat we heerlijk buiten, uit de wind en in het zonnetje, hebben genoten van elkaars gezelschap en van allemaal lekkere hapjes.

Ook hebben we deze week nog een bezoekje gebracht aan mijn schoonouders. Ook die had ik sinds het najaar niet meer gezien. Mijn vrouw is een paar weken geleden nog in haar uppie op bezoek gegaan bij haar ouders omdat ze het niet langer trok. Het weerzien met mijn schoonouders was ook fijn. We hebben samen een beetje vooruit gekeken naar het moment dat ze weer enkele dagen bij ons kunnen komen logeren. Hopelijk kan en mag dat binnenkort weer.

Bomen planten

Verder hebben we deze week van mijn ouders, die over pakweg een halfjaar naar hun mantelzorgwoning op ons erf verhuizen, alle vier een prachtige fruitboom gekregen. Mijn vader en ik hebben samen bepaald waar de fruitbomen het beste tot hun recht komen en mijn vader heeft ze, met hulp van de kinderen, vervolgens geplant. Omdat er vanwege de bouw van de mantelzorgwoning een boompje moest wijken, krijgen we ook nog een Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Ik heb overigens nog een bomendeskundige naar de beuk in kwestie laten kijken om hem eventueel te verplaatsen, maar dat zou de boom hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Onze (gedeelde) achtertuin is maar liefst vier bomen rijker. Drie appelbomen en een pruim.

Zwemmen

Gisteren heeft onze dochter afgezwommen voor B. Haar tweede zwemdiploma in coronatijd. Net als bij A mochten we er als directe familie helaas niet bij zijn en moesten we het doen met een livestream. Tijdens het afzwemmen heb ik alvast een paar vissen uit onze vijver gevangen voor een echtpaar waar ik via Marktplaats contact mee had gelegd omdat ze op zoek waren naar vissen voor in hun eigen vijver. Onze vijver gaat deze maand namelijk op de schop en wordt omgebouwd tot een heuse zwemvijver. In het achterste deel van de vijver komt een grote gemetselde bak waarin vijverplanten komen. Die vijverplanten zorgen voor het schoonhouden van het water. Zo’n natuurlijk filtersysteem met vijverplanten heet een helofytenfilter. Als alles voorspoedig verloopt kunnen we deze zomer lekker baantjes trekken.

Moestuin

Verder heb ik deze meivakantie al de nodige uurtjes in de tuin doorgebracht. Het onkruid tiert hier welig, dus daar kan ik tot diep in het najaar weer mijn hart mee ophalen. Samen met mijn vader heb ik een plannetje voor de aanleg van een bescheiden moestuin uitgedacht. In plaats van een moestuin in de volle grond gaan we voor een moestuin in bakken. Bakken van gevlochten hazelaartakken welteverstaan. Die bakken, tien in totaal, komen in een rechthoek te staan met looppaadjes ertussen en in het midden onze volgroeide hoogstam kersenboom. Het tuinieren in een moestuinbak biedt een aantal voordelen boven het tuinieren in de volle grond. De belangrijkste voor ons zijn het werken op hoogte, minder onkruid en het is wat overzichtelijker. Bovendien kunnen onze kinderen er niet dwars doorheen banjeren, wat bij een moestuin in de volle grond maar al te aanlokkelijk is.

Warmtepomp

Mijn vrouw en ik hebben ons afgelopen week ook nog gebogen over meerdere offertes voor een warmtepomp. We gaan voor een hybride systeem met een lucht/water-warmtepomp. Reden voor hybride en dus een combinatie met de gasketel is dat we het risico niet willen nemen om in een strenge vorstperiode straks in de kou te zitten. De vraag die wij voor onszelf moesten beantwoorden is hoezeer we ons gasverbruik willen reduceren. Er zijn namelijk hybride systemen waarbij het tapwater altijd door de gasketel wordt verwarmd. Systemen die bovendien overschakelen van warmtepomp op gasketel als de buitentemperatuur onder de vijf graden Celsius komt. Het zijn systemen waarbij je het gasverbruik aanmerkelijk reduceert en waarbij de besparing in relatie tot de investering heel gunstig is. 

Onze ambitie ligt echter een stuk hoger. Die ambitie wordt sterk gevoed vanuit mijn eigen idealisme en onze financiële situatie. Want je kunt nog zulke mooie idealen hebben, zonder geld om ze te verwezenlijken kom je er niet. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook nog zoiets als de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ die het ook voor mensen met een kleinere beurs mogelijk maakt om duurzame idealen te verwezenlijken. 

Ons streven is om helemaal van het gas af te komen. Het type warmtepomp dat deze ambitie mogelijk maakt vergt echter een investering die bijna twee keer zo groot is dan het hierboven genoemde systeem. Tel daar de kosten die we in de toekomst wellicht nog moeten maken om ook in de woonkamer vloerverwarming te realiseren bij en dan kun je op je vingers natellen dat de besparing in relatie tot de investering veel minder gunstig is. Maar wij doen het niet om geld te besparen. Wij doen het om CO2 te besparen. Wij kunnen een stapje extra zetten en zijn graag bereid om dat te doen.

Tenslotte

Kortom, best een goed gevulde eerste week van de meivakantie als je het mij vraagt. De komende week ziet er qua weersvoorspellingen niet zo veelbelovend uit. Vandaag dus nog maar even buiten genieten en een stukje tuin meepakken.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.