Een aanblik van de haven van Vlissingen.

Vlissingen

Om stil te staan bij het feit dat we afgelopen week elf jaar getrouwd waren, zijn mijn vrouw en ik drie dagen naar Vlissingen geweest. Als kind was ik daar ooit al eens geweest. Het enige dat ik me echter van dat bezoek kon herinneren was het standbeeld van Michiel de Ruyter op de boulevard. Onze kinderen logeerden gedurende die dagen bij mijn zus en haar man in Leerdam. Vanuit onze woonplaats Winterswijk bleek Leerdam op weg naar Vlissingen ongeveer halverwege te liggen. Mijn vrouw reed het stuk naar Leerdam en ik vervolgens het stuk naar Vlissingen. 

Accommodatie

We verbleven die dagen in Hotel Residentie Vlissingen waar we een studio tot onze beschikking hadden. Een studio biedt over het algemeen net iets meer ruimte dan een standaard hotelkamer. Bovendien is een studio doorgaans uitgerust met een keuken. De mogelijkheid om niet alleen koffie en thee te kunnen zetten maar desgewenst zelfs te koken vinden wij erg prettig. Hotel Residentie Vlissingen ligt midden in het winkelcentrum van Vlissingen. Het is een gloednieuw pand dat nog geen jaar in gebruik is. 

Onze aankomst was na de sluitingstijd van de receptie, maar dat was geen enkel probleem. Ik had een email gekregen met een link waarmee ik de voor- en achterdeur van het pand kon openen. Via een tablet bij de receptie konden we vervolgens zelf de keycard voor onze studio activeren. De studio was ruim. Naast een bed met goede matrassen stond er een tafel met twee stoelen. De keuken was uitgerust met een koelkast (met vriesvak), combi-oven, twee-pits inductie kookplaat, nespresso apparaat en een vaatwasser.

Vegan eten

Vlissingen heeft geen volledig vegan restaurants, maar wel enkele met vegan opties. Toch kozen mijn vrouw en ik ervoor om die eerste avond niet uit eten te gaan. In plaats daarvan togen we naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn om een lekkere maaltijdsalade en wat andere lekkere dingen te scoren. Het was de laatste dag van de stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn en de winkel leek wel compleet leeggeplunderd. Desondanks vonden wij nog meer dan genoeg om op te kunnen overleven. 

Inspannen en ontspannen

De volgende ochtend waren we al vroeg uit de veren. Ik sta normaalgesproken om zes uur op en mijn vrouw meestal ook ergens tussen zes en zeven. Mijn vrouw had haar hardloopschoenen en -kleding meegenomen en ging kort na het ontwaken eerst vijf kilometer hardlopen. Eenmaal terug en gedoucht werden de hardloopschoenen verruild voor wandelschoenen. In de Komoot app had mijn vrouw een mooie wandeling gevonden over boulevard, strand en duinen van Vlissingen. Het was heerlijk zonnig weer. 

Eenmaal terug hebben we pal tegenover onze accommodatie lekker op het terras geluncht bij Johnsons. Ik genoot van een overheerlijke belegde bagel en mijn vrouw van een rijkgevulde wrap. En ter afsluiting hebben we een stukje huisgemaakte vegan blauwe bessen taart gedeeld. Nou ja gedeeld is misschien niet helemaal het goede woord. Ik heb een hapje geproefd. Vanwege mijn te hoge cholesterol had ik me voorgenomen om voorlopig even te matigen met verzadigde vetten. En als ik me iets voorneem, dan doe ik dat ook. Zelfs als we er even tussenuit zijn. Dus even geen koekjes, taart en chocolade.

Uitslag bloedonderzoek

Die middag kreeg ik overigens het verlossende antwoord op het resultaat van een bloedtest. Naast mijn cholesterol en een aantal andere zaken had ik onlangs, zoals je hebt kunnen lezen in een recente blog, ook mijn hs-CRP laten bepalen. Die bloedtest moest opnieuw en uitgerekend op onze huwelijksdag kreeg ik daar de uitslag van. Het hs-CRP is een zogenaamde marker voor laaggradige ontstekingen. Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het risico op hart- en vaatziekten. Bij een ontsteking raken de wanden van bloedvaten beschadigd waardoor LDL-cholesterol makkelijker aan de vaatwanden kan blijven plakken. Hier hoopt het zich langzaam op. Door het dichtslibben van de aders loop je een groter risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. 

De uitslag van het hs-CRP ervaarde ik in zekere zin als een kadootje. Immers, de bij mij gemeten waarde dook nog een heel stuk onder de optimale waarde. Op basis van deze ene meting zou je dus kunnen concluderen dat ik – op dit moment – ondanks een te hoog LDL minder risico loop op cardiovasculaire problemen. Neemt niet weg dat mijn LDL te hoog is. Wil ik het risico nog verder omlaag brengen dan zou ik gevoelsmatig daar ook wat aan moeten doen. 

Een speurtocht op internet leerde mij echter dat er binnen het LDL-cholesterol ook onderscheid kan worden gemaakt op basis van de zogenaamde partikelgrootte. De aanwezigheid van kleine dichte LDL-partikels schijnen het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten negatief te beïnvloeden. De aanwezigheid van grote drijvende LDL-partikels zouden het risico daarentegen positief beïnvloeden. Kortom, er lijkt niet alleen een onderscheid tussen ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol te zijn, maar binnen het ‘slechte’ cholesterol ook nog een verdeling tussen ‘goed’ en slecht’. Binnenkort maar eens met mijn huisarts bespreken.

Uit eten in Middelburg

Na een ontspannen middag zijn we ’s avonds uitgeweken naar Middelburg voor de avondmaaltijd. Via de restaurantactie van de LIDL kwam ik uit bij Restaurantje nummer 7. Op mijn vraag of het verrassingsmenu ook in een vegan versie kon worden uitgevoerd kreeg ik een ontkennend antwoord. De medewerker was echter zo vriendelijk om mij een restaurant aan te bevelen dat op verzoek wel een volledig vegan menu kon serveren. En zo kwamen we uit bij VERT. In vier gangen kregen we maar liefst negen verschillende gerechtjes om te delen. Gerechtjes waarin de hoofdrol door verse en lokale groenten werd vervuld. Een absolute aanrader voor als je een keer in Middelburg bent. 

Terugreis

De derde dag in Vlissingen stond in het teken van onze thuisreis. We besloten onze lunch te nuttigen tijdens het opladen van onze auto. En dus opnieuw naar Albert Heijn. De staking was voorbij en dat was goed zichtbaar. De winkel zag er weer een stuk gevulder uit. Na het boodschappen doen hebben we uitgecheckt. Er stond nog een tientje open vanwege de toeristenbelasting dus hebben we netjes even gewacht tot de receptie open was. Hadden we geen openstaand saldo gehad, dan hadden we gewoon online kunnen uitchecken. 

Voordat we aan de terugreis begonnen hebben we nog een hele mooie wandeling rond en door het centrum van Middelburg gemaakt. Eenmaal opgeladen en geluncht gingen we op weg naar Leerdam om onze kids op te halen. Het weer was verschrikkelijk en tot overmaat van ramp was er een snelweg afgesloten. Dat leidde ertoe dat we dubbel zoveel tijd nodig hadden om in Leerdam te komen. Hierdoor kwamen we pas tegen half zeven thuis aan. Tijdens de rit van Leerdam naar Winterswijk had mijn vrouw echter pizza’s besteld, waardoor we kort na onze thuiskomst onze mini-vakantie smakelijk konden afsluiten. 

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.