Deze foto illustreert het landschap waarin vakantiewoning Haus Söding is gelegen.

Haus Söding

Deze blog gaat over Haus Söding, het vakantiehuis in Oostenrijk waar we de eerste twee weken van de schoolvakantie met de kinderen verbleven. Aan het einde van deze blog zal ik een link plaatsen naar de Nederlandse boeking site, voor het geval je specifieke informatie over deze vakantiewoning wil inzien. 

Vorig jaar hadden we een hele fijne vakantie in eigen land. Daar heb ik toen ook een blog aan gewijd. Toen we begin van dit jaar op zoek gingen naar een geschikte vakantiebestemming kwamen we al vrij snel op Oostenrijk uit. Mijn vrouw kende Oostenrijk alleen van de wintersport. Zelf koester ik fijne herinneringen aan de verschillende tripjes die ik naar Oostenrijk heb gemaakt. 

Herinneringen aan vakanties in Oostenrijk

De eerste keer dat ik zelf op vakantie in Oostenrijk ben geweest was met mijn ouders en mijn zus. Ik was toen vijftien jaar oud. Als ik het me goed herinner hadden mijn ouders een tip gekregen voor een vakantieappartement van een zus van mijn moeder. Toen mijn zus en ik nog niet geboren waren, gingen mijn ouders meerdere keren met haar en mijn oom naar Oostenrijk op vakantie. Ze kampeerden dan steevast bij een boer. 

Het vakantieappartement waar we met mijn ouders destijds verbleven, Haus Ave, lag in het gehucht Stiegl bij het plaatsje Steindorf in de regio Karinthië. Wat ik me nog goed herinner van die vakantie was het wandelen in de bergen en het zwemmen in de Ossiacher See. Maar ook de dagtripjes naar Ljubljana, de hoofdstad van het huidige Slovenië, toen nog een stad in Joegoslavië. En een dagtripje naar Tarvisio in Italië. Ik vond het toen heel wat dat we in één vakantie drie landen bezochten.  

Toen ik in de vijfde klas van de middelbare school zat ging ik voor de tweede keer naar Oostenrijk. We gingen op ‘werkweek bergwandelen’ naar Tirol. De derde keer was enkele jaren later met mijn beste vriend. Dat was een busreis naar Saalbach-Hinterglemm. 

Bij het maken van vakantieplannen voor deze zomervakantie was Oostenrijk door mijn eerdere ervaringen een voor de hand liggende keuze. En mijn vrouw was ook wel erg benieuwd naar Oostenrijk in de zomer. Mijn vrouw en ik hadden een aantal mogelijke vakantiewoningen uitgezocht en toen we een keuze moesten maken kwamen we eensgezind uit bij Haus Söding in de gemeente Söding-St. Johann.

Zwembad in de tuin

Haus Söding is een particuliere vakantiewoning. Het is dus niet op een vakantiepark. Wat denk ik doorslag gaf bij onze keuze voor Haus Söding was het zwembad in de tuin. En daar hebben we beslist geen spijt van gehad. De kinderen hebben bijna elke dag gezwommen en mijn vrouw en ik namen af en toe ook een verfrissende plons. Want het was warm. De meeste dagen kwam het kwik tot boven de dertig graden. 

Heen- en terugreis

Haus Söding ligt in de regio Steiermark dichtbij Graz, de tweede grootste stad van Oostenrijk. De totale enkele reisafstand was net iets meer dan duizend kilometer. Om de reis ernaartoe, evenals de terugreis relaxt te laten verlopen kozen we voor een overnachting in een hotel halverwege. Bij het bekijken van de mogelijkheden kwamen we uit bij het Select Hotel in Erlangen (D). Dat lag precies op de helft en het hotel beschikte bovendien over Tesla Superchargers. Dat laatste houdt in dat we bij het hotel onze auto konden opladen, zodat we de volgende ochtend met een volle accu de reis konden hervatten.

Welkom door de verhuurders

Toen we de tweede vakantiedag aan het eind van de middag bij onze vakantiewoning aankwamen, was meteen duidelijk dat de online informatie heel accuraat was. De voordeursleutel hing in een sleutelkastje waar we via de mail de code van hadden ontvangen. Terwijl mijn vrouw en ik de auto gingen uitpakken, doken de kinderen meteen het zwembad in. Eenmaal een beetje gesetteld nam ik contact op met verhuurders Sabine en Martin. Zij kwamen langs om kennis met ons te maken en uitgebreid tips en adviezen te geven voor leuke dingen die we konden ondernemen. Beide spraken vloeiend Nederlands wat de communicatie aanzienlijk vergemakkelijkte. 

Highlights vakantiewoning

Haus Söding is in alle opzichten een zeer volledig uitgeruste vakantiewoning. Persoonlijke highlights waren voor ons de keuken en de slaapkamers. Vanwege ons veganistische eetpatroon hebben we de meeste dagen zelf gekookt. Dan is een compleet uitgeruste keuken wel zo prettig. En dat was beslist het geval. De inbouwapparatuur voldeed meer dan ruimschoots aan onze verwachtingen. En als je op vakantie bent dan is het natuurlijk ook fijn dat je lekker kunt slapen. Ook daar werden we niet in teleurgesteld. De boxspring bedden sliepen fantastisch. Er was zelfs keuze uit meerdere soorten hoofdkussens.

Ligging 

Haus Söding ligt in een wijkje genaamd Klein Söding in de gemeente Söding-St. Johann. De dichtstbijzijnde buurtsuper (Frisch & Nah) ligt op twee autominuten afstand. Tegenover het gemeentehuis van de gemeente liggen pal naast elkaar ook nog twee grote supermarkten. De ADEG en de Hofer. Die laatste is een dochteronderneming van de Aldi.

Rodelbaan en wandelen

Uit alle tips die we kregen voor uitstapjes hebben mijn vrouw en ik een selectie gemaakt. We kozen ervoor om niet dagelijks, maar om de dag een uitstapje te maken. Als het aan onze bijna tienjarige dochter had gelegen waren we echter elke dag op pad gegaan. Het eerste uitstapje dat we hebben gemaakt was naar het plaatsje Modriach waar een rodelbaan was. Nadat we allemaal één of meerdere keren met de rodelbaan waren geweest, besloten we nog een wandeling te maken. Op een bordje zagen we een gemarkeerde route van anderhalf uur. Althans, zo interpreteerden wij de duur van de wandeling. De route leidde ons naar de top van de Grossofen op 1473 meter. Die beklimming was best een uitdaging voor de kinderen ook al waren we gestart op zo’n 1000 meter hoogte. 

Kort nadat we de top hadden bereikt realiseerden we ons dat we een verkeerde inschatting hadden gemaakt. De anderhalf uur waarvan wij dachten dat het de duur van de hele rondwandeling was, bleek de tijd te zijn die het kostte om de top te bereiken. De totale rondwandeling duurde vier uur. Daar kwamen we echter pas achter toen we al bijna twee uur onderweg waren. Teruglopen was niet echt een optie, dus wat doe je dan. Onze jongste had het zwaar, vooral met het klimmen. 

Prestatie

Op een gegeven moment nadat we een flink stuk waren afgedaald, gaf de route opnieuw een klim omhoog aan. Om het niet nog moeilijker te maken besloten we toen van de route af te wijken. Echter, afwijken van een route op onbekend terrein is best een gok. Waar kom je uit. De GPS op onze telefoons gaf weinig prijs. Dus uiteindelijk een klein stukje teruggelopen met het idee om de route weer ergens op te pikken. En dat lukte. Verderop in de route werd de bewegwijzering onduidelijk, waardoor we een stuk de verkeerde kant op liepen. Uiteindelijk hebben we veertien kilometer gewandeld en er iets meer dan vier uur over gedaan. Een grote prestatie van de kinderen en iets wat ze vermoedelijk niet meer snel zullen vergeten. 

Klimpark

Na dit hoogtepunt zijn we twee dagen later met de kids naar een klimpark in Köflach geweest. De moeilijkheidsgraad van de klimroutes werd met kleuren overeenkomstig de skipistes aangegeven. Groen, blauw, rood en zwart. De zwarte route was voor boven de zestien jaar. Echter na de groene route besloot onze dochter dat de rode route aan de beurt was. En die route bleek met name voor onze jongste nog te hoog gegrepen. Hij kwam letterlijk lengte tekort. Maar met heel veel geduld en uiteindelijk een klein beetje hulp van de kliminstructeur, hebben beide kinderen en mijn vrouw zonder kleerscheuren het einde van de route gehaald. Ik besloot niet mee te klimmen en daar ben ik achteraf nog steeds heel blij om. Want vanaf de grond kon ik onze jongste nog enigszins aanmoedigen of waar nodig kalmeren. Dat was me niet gelukt als ik zelf ook had geklommen. 

Graz

Weer twee dagen later hebben we een bezoekje aan Graz gebracht. Het allerleukste dat we daar gedaan hebben was het beklimmen van de Schlossberg midden in de stad om vervolgens met een glijbaan het hele eind met noodvaart weer naar beneden te glijden. Bovendien hebben we in Graz heerlijk gegeten bij de Swing Kitchen. Naar Graz zijn we met de trein gereisd vanaf station Söding-Mooskirchen. Graz lag een half uurtje rijden bij ons vandaan, dus we hadden ook prima met de auto kunnen gaan. Echter om onszelf en de kinderen een plezier te doen kozen we voor de trein en dat is heel goed bevallen.

Schwarzlsee

Het laatste uitstapje dat we hebben gemaakt was naar de Schwarzlsee. Een groot meer dicht bij het vliegveld van Graz. De kinderen hebben zich in het water prima vermaakt. Er was een lange glijbaan en tegen betaling kon je ook gebruik maken van het aquafunpark Aquaropa. Met een reddingsvest aan konden de kinderen boven het water een soort survivalparcours afleggen. Dat vonden ze geweldig. 

Kortom, we hebben een heerlijke vakantie gehad en kunnen Haus Söding van harte aanbevelen. 

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

1 dacht aan “Haus Söding

  1. Beste Maarten en famile,

    wat leuk hier over jullie vakantie-ervaringen te lezen. Hartelijk bedankt voor jullie positieve reacties over ons vakantiehuis! Jullie waren zeer aangename gasten en wij zijn blij met jullie kennis gemaakt te hebben. We wensen jullie nog vele avontuurlijke en fijne vakanties toe!

    Groetjes van Sabine en Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.