Healthy Living (#1)

In mijn eerste blog over het thema ‘healthy living’ een introductie van de onderwerpen waar ik hier over wil publiceren.

Gezond ouder worden, wie wil dat nu niet? Moeilijk? Ja, soms wel. Het heeft voor mij dan ook wel even geduurd voordat ik een goede balans voor mezelf had gevonden, maar ik denk dat ik nu wel op de goede weg ben. 

Als klein kind had ik een groeiprobleem. In de fase van mijn leven waar je normaalgesproken centimeters per jaar moet groeien nam mijn lengte met slechts enkele millimeters toe. Ondanks dat mijn ouders geen hele grote mensen zijn en mijn grootvader van moeders kant ronduit klein te noemen was, baarde dit mijn ouders op een gegeven moment toch wel zoveel zorgen dat ik dankzij hen in het medische circuit terecht ben gekomen. Via de huisarts kwam ik terecht bij een kinderarts van het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar ben ik grondig onderzocht en de diagnose luidde uiteindelijk chronische groeihormoon deficiëntie. Met andere woorden, mijn lijf maakte onvoldoende groeihormoon aan. Met als gevolg dat ik wel in de breedte, maar nauwelijks nog in de lengte groeide. De voorgeschreven behandeling: groeihormoon suppletie. In de begin jaren van de behandeling kreeg ik bij de huisarts twee of drie keer per week een intramusculaire injectie (spuit in de bilspier) met groeihormoon, verkregen uit de hypofyse (hersendeel ter grote van een erwt) van overleden donoren. Deze behandeling werd gestaakt nadat een batch van het groeihormoon besmet was met de ziekte van Creutzfeldt-Jacob en enkele ontvangers aan deze ziekte overleden. Enige tijd later was een behandeling met synthetisch groeihormoon mogelijk. Dit was echter veel minder effectief dan het humaan groeihormoon en moest derhalve dagelijks worden toegediend middels een subcutane injectie (spuitje onder de huid). Aanvankelijk heeft mijn vader dat gedaan en later deed ik het zelf.

Ik was bepaald geen sportief kind. Klein en enigszins gedrongen als ik was kon ik (voor mijn gevoel) niet meekomen met diverse sporten en beleefde er daardoor geen of weinig plezier aan. Op de middelbare school probeerde ik als het even kon om onder de gymles uit te komen. Ik heb daar mijn ‘groeihormoonprobleem’ meer dan eens voor misbruikt.

Het grootste deel van mijn leven ben ik op zoek geweest naar een goede balans tussen eten en bewegen. In de blogs met het thema ‘healthy’ wil ik je graag deelgenoot maken van mijn pogingen om die balans te bereiken en hoe me dat uiteindelijk gelukt is. Een heel specifiek thema dat ik aan de orde laat komen is alcoholgebruik. Bovendien wil ik jullie graag vertellen over mijn ervaringen met EMS training. Ik doe dit nog niet zo heel erg lang maar ben hier wel razend enthousiast over. Dus daarover binnenkort meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.