Deze afbeelding illustreert het begrip impact

Impact

Als je je ouders tijdelijk in huis neemt om ze kost en inwoning, zorg en ondersteuning te bieden, dan heeft dat een niet te onderschatten impact. In mijn blog van vorige week heb ik uit de doeken gedaan dat mijn moeder als gevolg van een ongelukkige val haar beide bovenarmen heeft gebroken. De rechter arm wordt, zoals dat in medische termen heet, conservatief behandeld. Aan haar linker arm is ze afgelopen week geopereerd. Ze heeft de operatie goed doorstaan en aankomende week heeft ze haar eerste afspraak bij de fysiotherapeut. Twee weken na de operatie worden er foto’s gemaakt om te beoordelen hoe het genezingsproces verloopt. 

Timing

Als het ongeval van mijn moeder het enige is dat op dit moment in het leven van mijn ouders speelt, dan was dat eigenlijk al meer dan genoeg geweest. Feit is echter dat mijn ouders eind november gaan verhuizen naar een mantelzorgwoning bij ons op het erf. Qua timing had het dus absoluut niet slechter gekund. Mijn vader is als partner de eerst aangewezen persoon voor de zorg van mijn moeder. Daarnaast is hij belast met de coördinatie van de nodige voorbereidende werkzaamheden die moeten gebeuren voordat de mantelzorgwoning kan worden geplaatst. Wat de uitvoering betreft, daarvan is een groot deel uitbesteed. Er blijft echter nog genoeg werk over dat hij zelf kan en wil doen. 

Nood breekt wet

Bij de verhuizing komt ook het onvermijdelijke sorteren en herbestemmen van spullen die ze gedurende de afgelopen decennia hebben gekregen, gekocht en bewaard. De huisraad moet ingepakt worden en uiteindelijk zal er moeten worden verhuisd. Dat laatste hoeven ze niet noodzakelijkerwijs zelf te doen, maar het eerste kan niet iemand anders voor ze doen. Als ze het echter niet allemaal uitgezocht krijgen voor de verhuisdatum, dan kunnen ze het natuurlijk wel meeverhuizen. Dan moeten ze er een keer mee aan de slag als ze eenmaal verhuisd zijn. Misschien niet de optie die de voorkeur heeft, maar nood breekt wet zullen we maar zeggen. 

Impact op mijn ouders

De impact van de val van mijn moeder is gigantisch. In de eerste plaats ophaar zelf natuurlijk. Ze is compleet afhankelijk van onze hulp en voelt zich, heel begrijpelijk, bij tijden zelfs een beetje teveel. Bovendien is ze, net als mijn vader, in een omgeving die minder vertrouwd voelt dan haar eigen huis. Maar ook de impact die het op mijn vader heeft is enorm. Ik geef het je te doen hoor. In één klap heb je een partner die volledig afhankelijk van je is. Met alles wat er nog moet gebeuren voor de verhuizing en dan ook nog een paar keer per nacht je bed uit om te mantelzorgen, dat is een aardige uitputtingsslag. Gelukkig hebben ze samen een groot sociaal netwerk en kunnen ze rekenen op de nodige helpende handjes. Dat is heel veel waard.

Indringer

Ook op mijzelf heeft het grote impact. Ik voel me een beetje een indringer in het privéleven van mijn ouders. Alsof ik op m’n achtenveertigste weer thuis ben komen wonen. Veel mensen zullen over dat laatste oordelen dat het geen gezonde situatie is. En daar kan ik me helemaal in vinden. Maar dit is tijdelijk. En eerlijk gezegd zag ik ook geen andere optie. Maar het voelt op z’n zachtst gezegd wel tegennatuurlijk. Mijn moeder zei, als we hier een succes van weten te maken, dan zou dat wel eens een graadmeter kunnen zijn voor het succes van het bij elkaar op het erf wonen. Daar zou ze zomaar eens gelijk in kunnen hebben. Dus ik hoop van harte dat het een succes wordt.

Respect

De impact die het op mijn vrouw heeft valt ook niet te onderschatten. Zij is een groot deel van de week buitenshuis aan het werk. En ’s avonds en in het weekend moet ze haar spaarzame tijd en haar ruimte delen met haar schoonouders. Nu heeft mijn vrouw een goede verstandhouding met mijn ouders, anders hadden we ook nooit het plan opgevat om ze te vragen om bij ons op het erf te komen wonen. Maar toch! Dit had ook zij niet voorzien. En met een veeleisende baan als de hare is het hebben van tijd en ruimte voor jezelf in zekere zin onontbeerlijk. Ik heb dan ook heel veel respect voor hoe ze hier mee omgaat.

Impact op de kinderen

En tenslotte de impact die het op onze kinderen heeft. De eerste reactie van onze jongste was dat hij het helemaal niet leuk vond dat opa en oma tijdelijk bij ons introkken. Maar dat had ook wel een beetje te maken met het gegeven dat we dan niet meer bij opa en oma op bezoek konden gaan. Met andere woorden, het is voor hem veel waardevoller om regelmatig bij opa en oma op bezoek te gaan dan om ze voortdurend om zich heen te hebben. Dat begrijp ik heel goed. 

Onze kinderen gedragen zich net iets minder voorbeeldig als er anderen bij zijn dan als dat niet het geval is. Dat levert vooral tijdens het eten vaak de nodige strijd op. Opa en oma proberen zich niet in die strijd te mengen en dat is maar goed ook. Mijn ouders zijn minder streng voor hun kleinkinderen dan dat ze vroeger voor mij waren. Althans, dat is mijn, niet bepaald objectieve, indruk. En volgens mij is dat ook vrij normaal. Ze doen erg hun best om zich in opvoedkundig opzicht niet met de kinderen te bemoeien. Dat is fijn, want ons ouderlijk gezag zou daar toch wel enigszins onder te lijden kunnen hebben. Maar dat kan ook mijn controledrang zijn die daar spreekt.

Leerpuntje

We zijn nog geen twee weken onderweg in deze situatie en ik vind het best een beetje ingewikkeld. Ik heb mijn draai nog niet helemaal gevonden. En dat geldt dan vooral als we in het weekend allemaal thuis zijn. De combinatie van het werk dat ik in het weekend wil verzetten en de aandacht die ik moet verdelen over mijn kinderen, mijn vrouw en mijn ouders vind ik lastig. En dat heeft negatieve gevolgen voor mijn humeur. Daar baal ik zelf verschrikkelijk van, maar het lukt mij niet om dat op stel en sprong te veranderen. Zie daar mijn grootste uitdaging voor de komende weken. Een leerpuntje. Niet nieuw, maar met meer mensen in huis die last van mijn humeur hebben, wordt het urgenter om er mee aan de slag te gaan. Ook voor mezelf uiteraard.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.