Deze afbeelding illustreert de reflectie over de afgelopen week want in de waarheid schuilt een leugen

Reflectie op de afgelopen week

Ik ben een klein beetje in een feeststemming vanwege de gebeurtenissen die zich afgelopen week in mijn privé-leven hebben voltrokken. De stemming wordt echter wel enigszins overschaduwt door ‘het gedoe’ in Den Haag. En dat circus is ook nog niet voorbij.

Het was me het weekje wel. En daarom heb ik besloten om in deze blog niet het laatste deel van mijn drieluik over ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ te publiceren. Dat houd je dus nog tegoed. In plaats daarvan wordt deze blog een reflectie op de afgelopen week. Een week waarin zowel in mijn persoonlijke leven maar ook op landsniveau het nodige is gebeurd.

Keuze bouwer mantelzorgwoning

In een eerdere blog heb ik geschreven dat we bezig zijn met het realiseren van een mantelzorgwoning voor mijn ouders op ons erf. In een tijdsbestek van vijf dagen heb ik deze week met mijn ouders een bezoek gebracht aan twee bouwers van prefab mantelzorgwoningen. De firma Duntep in Staphorst en de firma Starline Home in Reek. Duntep bouwt woningen voor verschillende leveranciers, waaronder Solilux. De firma Starline Home doet alles (verkoop, ontwerpen en bouwen) in eigen beheer.

Kijkje in het bouwproces

De bezoeken aan beide bouwers waren buitengewoon zinvol. Mijn ouders hadden van beide ontwerpen op papier bekeken, maar in de fabriek kregen ze echt een gevoel bij de verschillende aspecten die bij de aankoop komen kijken. Er werd ons een korte blik in het bouwproces gegund en we konden de verschillende in aanbouw zijnde woningen van zowel binnen als buiten bekijken. Ook werd er de nodige informatie verstrekt over mogelijkheden met betrekking tot verwarming, ventilatie en isolatie. Kort nadat we beide bouwers hebben bezocht hebben mijn ouders de knoop doorgehakt met welke bouwer ze verder gaan. Een belangrijk moment in totale project van de realisatie van de mantelzorgwoning.

Verkoop ouderlijk huis

Een ander belangrijk moment betreft de helaas onvermijdelijke verkoop van mijn ouderlijk huis. Zonder dat de woning al officieel te koop stond hadden zich ‘via via’ toch al twee kandidaten gemeld die interesse hadden. De kandidaat die zich als eerste had gemeld heeft als eerste de kans gekregen om een bod uit te brengen. Die kandidaat had een aankoopmakelaar ingeschakeld. Lang verhaal kort, mijn ouderlijk huis is deze week onder voorbehoud verkocht. Dat het sluiten van een mondelinge overeenkomst in deze overspannen woningmarkt weinig tijd vraagt dat is een gegeven. Er is sprake van ongelooflijke krapte, dus als je iets wilt kopen dan moet je er als de kippen bij zijn. 

Mijn ouders en ik zijn heel blij dat de verkoop van hun huis zo snel en soepel is gegaan. Want als je vijfenveertig jaar in dezelfde woning hebt gewoond, dan is dat best wel een dingetje. Ze kunnen nu vooruit kijken en hun aandacht en energie volledig richten op de bouw van hun nieuwe woning zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de verkoop van hun huidige woning. Kortom, deze heuglijke gebeurtenissen waren mijn inspiratie voor een reflectie op de afgelopen week. Maar er is nog een gebeurtenis waar ik graag even op terugblik. Het Kamerdebat over de mislukte verkenning.

De mislukte verkenning

Het spreekwoord luidt ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Dat lijkt me in de kwestie die deze week speelde een groot understatement. Wat ging er mis? Twee verkenners zijn door de Tweede Kamer aangewezen om verkennende gesprekken te houden met alle fractievoorzitters. Onderwerp van gesprek is dan onder andere welke coalitie de partijen al dan niet zien zitten. En toen kreeg verkenner Kajsa Ollongren warempel een positieve testuitslag waaruit bleek dat ze besmet was met het coronavirus. In allerijl verliet ze het Binnenhof met een stapel paperassen onder haar arm. Een deel van de stukken, een memo, is zichtbaar en een fotograaf maakt hier opnames van. Vervolgens wordt het in de media gepubliceerd en barst de spreekwoordelijke hel los.

‘Functie Omtzigt: positie elders’

De verkenners gaven subiet hun opdracht terug en er werden twee nieuwe verkenners aangesteld. Naar aanleiding van de bewuste memo, waarop onder andere te lezen stond ‘functie Omtzigt: positie elders’ volgt er een Kamerdebat. Fractieleider Mark Rutte van de VVD verklaart mede namens Sigrid Kaag aan de pers dat hij het in zijn gesprekken met de verkenners niet over Pieter Omtzigt gehad heeft. Uit alle stukken die de Tweede Kamer voorafgaand aan het Kamerdebat laat opvragen blijkt echter dat Rutte het wel over Pieter Omtzigt heeft gehad. De fractieleider van de VVD wordt door de Tweede Kamer beticht van een leugen maar hij verschuilt zich, zoals hij al vaker deed, achter het ontbreken van een herinnering aan het bespreken van de positie van Pieter Omtzigt in het gesprek met de verkenners. Ook beide verkenners hebben daar geen herinnering aan.

Vertrouwenskwestie

Saillant detail is dat de Tweede Kamer op de ochtend van het Kamerdebat om 9.00 uur alle stukken uit de verkenning kon inzien. Behalve de fractieleider van de VVD. Die kreeg om 7.30 uur al een telefoontje om ‘via via’ te vernemen dat hij het in de verkening mogelijk toch over Pieter Omtzigt had gehad. Een inhoudelijke kwestie werd een vertrouwenskwestie en de waarheid kwam voor mijn gevoel niet boven tafel. Want welke vraag moet nu werkelijk beantwoord worden om de waarheid boven tafel te krijgen? Is dat de vraag of Rutte heeft gelogen tegen de pers? Is dat de vraag of Rutte heeft aangestuurd op een eventueel vertrek van Pieter Omtzigt uit de Tweede Kamer? Of begint dat bij de vraag of het ‘lekken’ van de memo wellicht geen ongelukje was? En als er sprake van opzet was, wat was dan het beoogde doel?

Motie van Afkeuring

Mark Rutte heeft de vertrouwenskwestie ternauwernood overleeft en krijgt de Paasdagen voor reflectie op de afgelopen week. En dan? De VVD is de grootste partij en mag vanuit die positie het voortouw nemen in het vormen van de coalitie. Het vertrouwen in de fractieleider van de grootste partij heeft echter door dit Kamerdebat de nodige schade opgelopen en er staat geen enkele partij meer te springen om een coalitie met de VVD aan te gaan onder leiding van Mark Rutte. Hoe loopt dit af? Komt er nog een vierde kabinet Rutte? Een motie van wantrouwen heeft het op een paar stemmen na niet gehaald. Wel heeft de fractieleider van de VVD en tevens demissionair minister-president een motie van afkeuring van zijn coalitiegenoten aan zijn broek gekregen. 

‘De Nederlandse politiek staat voor aap!’

Er is afgelopen week parlementaire geschiedenis geschreven en ik denk dat het daar voorlopig niet bij blijft. Het leidde even af van de gruwelijke crisis waar we midden in zitten. Maar juist omwille van die crisis moet er snel duidelijkheid komen hoe nu verder. Er is denk ik nog een lange weg te gaan om het vertrouwen van de burger in de politiek weer enigszins te herstellen, want daar is weinig van overgebleven. De hoofdrolspelers in dit hele circus hebben de Nederlandse politiek behoorlijk voor aap gezet. 

Tot zover mijn reflectie op de afgelopen week. Nog niet uitgelezen, check dan eens één van mijn andere blogs. Bijvoorbeeld mijn blog over ‘De val van het kabinet.’

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.