Bij mijn blog over discipline past een foto van een bodybuilder goed omdat het over discipline ten aanzien van mijn gezondheid gaat.

Discipline

Met mijn discipline ten aanzien van mijn eigen gezondheid zit het over het algemeen wel goed. Al heb ik ook af en toe ook wel een uitglijer. In deze blog onthul ik zo’n uitglijer. Iedere zes weken gaan mijn vrouw en ik, sinds enkele maanden, bij Personal Switch, waar wij sporten, op de weegschaal. Niet een gewone weegschaal maar een bio-impedantieweegschaal. Dat is er zo eentje die ook je vet- en je spiermassa meet. Mijn vrouw wil graag wat vetmassa kwijt en ik wil spiermassa aankomen. Om dat laatste te bereiken doe ik thuis ook twee keer per week aan krachttraining. Over discipline gesproken. 

Afgelopen week, we liepen van de parkeerplaats naar Personal Switch, zei ik tegen mijn vrouw dat ik er deze keer niet zo’n goed gevoel over had. Zes weken eerder liet de meting een toename van spiermassa van 1,3 kilogram zien en een afname van vetmassa van 1,1 kilogram. Ik weet nog goed dat ik toen compleet verrast was door deze uitkomst. Positief verrast natuurlijk, dat wel. Maar deze keer voelde ik aan mijn water dat de uitslag wel eens tegen zou kunnen vallen. De afgelopen zes weken had ik mijn ‘regime’ in mijn eigen voordeel enigszins aangepast en nu zou blijken of die verandering positief of negatief had uitgepakt.

Normale vetmassa

Voordat ik de uitslag van het weegmoment met je deel wil ik eerst even iets in perspectief plaatsen. Het normale vetpercentage van een man tussen de veertig en de negenenvijftig jaar varieert van 11 – 20 procent. Mijn vetpercentage schommelt al jaren rond de 15 procent. Met andere woorden, geen vuiltje aan de lucht. Een waarde die voor je gezondheid nog belangrijker is, gaat over waar dat vet zich bevindt. Anders gezegd, ben je een appel of een peer? Een grote hoeveelheid buikvet (appelvorm), ook wel visceraal vet genoemd, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het hindert de functie van organen in de buik en veroorzaakt ontstekingen. Mijn percentage visceraal vet is laag.

De uitslag

Aan mijn discipline om drie maal per week krachttraining te doen zal het niet gelegen hebben. Echter, mijn spiermassa was met 0,6 kilogram geslonken en mijn vetmassa met 1,0 kilogram toegenomen. En dan ga je denken, wat heb ik in de afgelopen zes weken anders gedaan dan in de zes weken ervoor. Ik denk dat het een combinatie van meerdere factoren is geweest. Omdat ik toch een beetje huiverig ben voor blessures heb ik het gewicht waarmee ik train in de afgelopen zes weken niet verhoogd terwijl dat misschien wel had gekund. Bovendien ben ik op de dagen waarop ik krachttraining doe minder intensieve cardio-workouts gaan doen. Ik had namelijk bedacht dat mijn spiermassa daar wellicht nog sneller van zou groeien. 

Een cruciale factor waar ik vermoedelijk echt een beetje mee de boot ben ingegaan is mijn eetschema. Ingegeven door de spiergroei heb in de afgelopen zes weken meer calorieën naar binnen geharkt dan in de periode daarvoor. Er bleef vaker wat van het avondeten over en dat nam ik de volgende dag dan bij de lunch. Als extraatje. Ook met het bereiden van de avondmaaltijd heb ik bewust eiwitrijker gekookt. De warme maaltijden waren daardoor de afgelopen zes weken gemiddeld vermoedelijk calorierijker dan de periode ervoor. Kortom, door mijn krachttrainingsregime heb ik meer calorieën tot me genomen terwijl ik tegelijkertijd ook minder intensieve cardio-workouts ben gaan doen. Tja, dan slaat de balans door naar de verkeerde kant. 

Leermoment

Misschien denk je nu, jemig…wat maakt hij het zichzelf moeilijk. Dat ervaar ik absoluut anders. Ik ben heel bewust met mijn gezondheid bezig, maar ik heb de wijsheid niet in pacht. Door vallen en opstaan leer ik veel over de gevolgen die mijn eigen eet- en bewegingspatroon hebben voor mijn lichaamssamenstelling. Aangezien ik naast dat ik graag gezond blijf ook een opleiding volg tot leefstijlcoach is dat hele waardevolle informatie. Ik zie het ook niet als falen, maar als een gratis leermoment. Falen zou het voor mij zijn als ik nu zou opgeven. Maar daar is geen sprake van.

Discipline

Ik ben gezegend met een ijzeren discipline. Wat dat betreft had ik volgens mij ver kunnen schoppen als ik een carrière in het leger had geambieerd.  Die discipline maakt dat ik al enkele jaren aan intermittent fasting doe. Maar bijvoorbeeld ook ik dat geen alcohol drink, plantaardig eet en koud douche. Misschien zijn er mensen die mijn vorm van discipline aanzien voor zelfkwelling. Zo ervaar ik dat helemaal niet. Voor mij is discipline onlosmakelijk verbonden met mezelf uitdagen. Voortdurend nieuwe doelen stellen en met discipline die doelen proberen te bereiken. 

Het doel dat ik mezelf nu heb gesteld is om in de komende twaalf weken één kilogram vetmassa te verliezen en twee kilogram spiermassa aan te komen. Om dat te bereiken ga ik voorzichtig het gewicht waarmee ik train verhogen. Daarnaast ga ik proberen om op dagen waarop ik krachttraining doe ook een cardio-workout te doen. Maar het belangrijkste dat ik ga aanpassen is mijn eetpatroon. Dat wil zeggen, de totale hoeveelheid calorieën moet weer omlaag. Blijft er iets over van het avondeten. Prima, dan eet ik dat als lunch…maar niet extra maar in plaats van.

Proefpersonen gezocht!

Hoe zit het eigenlijk met jouw discipline ten aanzien van je eigen gezondheid en vitaliteit? Heb je bepaalde doelen die je graag wilt bereiken? Een leefstijlcoach kan je helpen bij het werken aan dergelijke doelen. Voor mijn opleiding ben ik op zoek naar mensen waarop ik hetgeen ik tot nu toe geleerd heb kan ‘oefenen’. Dus woon je in de omgeving van Winterswijk en spreekt dit je aan, laat me dat dan weten door een email te sturen naar info@bamboebeertje.nl Geef in je bericht kort aan waar je aan zou willen werken, dan kan ik bepalen of ik iets voor je kan betekenen. Heb je niet helemaal helder wat een leefstijlcoach precies doet, dan kun je hier mijn eerdere blog daarover lezen.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.