Drie dagen vasten kan alleen als je voldoende water drinkt. Vandaar deze afbeelding van een glas water dat gevuld wordt.

Drie dagen vasten

Zonder het van te voren gepland te hebben, ontspon deze week spontaan het idee van drie dagen vasten. Begin november 2019 ben ik gestart met periodiek vasten en na een maand heb ik toen mijn ervaring met jullie gedeeld in een blog. Ik ben nog altijd net zo enthousiast als toen ik hier tweeënhalf jaar geleden aan begon, maar mijn voedingspatroon is sindsdien wel drastisch veranderd. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat ik inmiddels alle dierlijke producten uit mijn voeding heb geëlimineerd. Ik ben inmiddels een ‘full blown’ veganist en daar voel ik me heel erg prettig bij.


Verlengen van mijn dagelijkse vastenperiode

Maar zoals de titel al aangeeft gaat deze blog over drie dagen vasten. Iets wat me deze week in zekere zin is overkomen. Hoezo denk je dan misschien? Je bent toch niet vergeten te eten? Nee, ik vergeet nooit te eten. Maar ik had deze actie ook niet van te voren gepland. Het zit zo. Afgelopen weekend vierden we met familie de verjaardag van onze jongste. Omdat mijn vrouw in de week voorafgaand opnieuw corona had gehad ben ik daar vanwege mijn eigen klachten niet bij geweest. Toen het feestje was afgelopen en ik uit mijn zelfverkozen isolatie stapte was ik een beetje chagrijnig en had geen zin meer om nog te eten. Mijn dagelijkse vastenperiode van zestien uur werd daardoor automatisch wat langer. Tenzij ik besloot om de volgende ochtend met de kinderen te ontbijten.

Aangezien ik mijn ontbijt vanwege het periodiek vasten al heel lang oversla, voelde ik die bewuste maandagochtend ook niet de behoefte om daar van af te wijken. En in de loop van de ochtend begon het plannetje in mijn hoofd te groeien om de dagelijkse vastenperiode van zestien uur een beetje op te rekken. Ik schoof mijn eetmoment voor me uit. Op maandagavond eten we eigenlijk altijd soep. Mijn vrouw had dienst en at vermoedelijk niet met ons mee. Dat maakte het voor mij eenvoudig om ook het avondeten over te slaan.


Na 48 uur ging ik door

Toen ik voor de tweede dag op rij de warme maaltijd had overgeslagen had ik nog steeds geen vastomlijnd plan om het drie dagen vol te houden. Mijn streven was om de 48 uur vol te maken. Maar als je eenmaal bezig bent en het gaat je eigenlijk best wel gemakkelijk af, wat doe je dan? Ik ging op internet zoeken naar de effecten van vasten voor je lijf. En het zal niet verwonderen dat de positieve effecten, daarover zometeen meer, groter worden naarmate je langer vast.
Ik las bovendien op meerdere sites dat de effecten van 72 uur vasten de effecten van 48 uur behoorlijk overtreffen. Als het me niet zo gemakkelijk afging was ik na 48 uur hoogstwaarschijnlijk gestopt. Maar dat deed ik niet. Ik ging door. Met in mijn achterhoofd dat drie dagen vasten wel de limiet was. Nog langer leek me niet gezond en ook niet echt verantwoord.


Vetverbranding

Als je lang genoeg vast dan treden er bepaalde effecten op in je lijf. Die effecten worden veroorzaakt doordat je langere tijd niet meer eet. Je snijdt door het vasten als het ware de toevoer van brandstof af. Omdat we allemaal in onze lever en in onze spieren een bepaalde brandstofvoorraad hebben in de vorm van glycogeen (een vorm van suiker) heeft dat aanvankelijk weinig gevolgen. Glycogeen wordt onder invloed van het hormoon glucagon omgezet in glucose, de meest gebruikte brandstof in ons lichaam. Maar de glycogeenvoorraad is beperkt en na ongeveer twaalf uur schakelt je lijf over op vetverbranding.

Twee soorten brandstof

Ik vind het fascinerend dat ons lijf twee soorten brandstof kan gebruiken om in leven te blijven. Heel bijzonder dat er automatisch wordt overgeschakeld van de ene brandstof (glucose) naar de andere (vet) als er sprake is van schaarste. In onze westerse consumptiemaatschappij moet je die schaarste dan wel opzoeken denk ik. Want de meeste mensen zullen in een etmaal nooit de suikervoorraad in hun lever en spieren uitputten waardoor ze vet gaan verbranden.
In ons westerse voedingspatroon halen we de twaalf uur tussen het laatste en het eerste eetmoment op een dag nog maar zelden spontaan. Ga maar na. Als je doorgaans om zeven uur ’s ochtends ontbijt dan activeert je vetverbranding pas als je na zeven uur de vorige avond niet meer gegeten hebt. Dat zou betekenen dat je na je avondmaaltijd niets meer mag eten. Uit het percentage mensen met overgewicht kun je voorzichtig concluderen dat er veel mensen zijn die dat niet halen.

Bovendien maakt in het gemiddelde voedingspatroon de aanvoer van suiker in de vorm van koolhydraten een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Zo’n veertig procent (of meer) van het totaal. Het teveel aan suikers die je via je voeding dagelijks binnen krijgt wordt opgeslagen als vet. Heel zinvol voor in tijden van schaarste. Alleen breekt die schaarste voor een groot deel van de mensen zelden aan. Behalve als je intensief gaat sporten of in geval van de zoveelste lijnpoging.

Voordelen van 72 uur vasten

Omdat ik elke dag gedurende minimaal zestien uur niet eet, veronderstel ik dat mijn vetverbranding elk etmaal wordt geactiveerd. Zeker als je bedenkt dat ik dagelijks veel energie verbruik met lichaamsbeweging. En daarnaast ook nog de inname van koolhydraten heb beperkt tot ongeveer dertig procent van het totaal aantal calorieën. Dus drie dagen vasten heb ik daar niet voor nodig. Waarom dan wel vraag je je wellicht af. Er zijn twee belangrijke redenen dat ik een keer een langere vastenperiode wilde uitproberen. Ik zal ze toelichten.

Boost van het afweersysteem

Een van de redenen is dat het een gunstig effect schijnt te hebben of je afweersysteem. Zo’n twee maanden geleden heb ik corona gehad. Geen dramatische ziekteverschijnselen, maar wel lang moe gebleven. Toen ik ruim anderhalve week geleden opnieuw klachten kreeg en mijn vrouw positief testte was ik er wel klaar mee. Voor de tweede keer in zelfisolatie en dan ook nog het verjaardagsfeestje van je eigen kind moeten missen. Dat wil ik niet nog een derde keer. Hopelijk heeft mijn afweersysteem nu zo’n boost gekregen dat ik er voorlopig tegen kan.

Autofagie

De andere reden is dat door een langdurige vastenperiode het biologische proces ‘autofagie’ sterk wordt getriggerd. Autofagie is een proces waarbij bepaalde componenten van een cel, zoals beschadigde eiwitten of lichaamsvreemde deeltje, afgebroken worden. Stoornissen in autofagie kunnen tot gevolg hebben dat cellen binnendringende ziekteverwekkers en ander onheil niet kunnen opruimen, wat kan leiden tot infectieziekten en vermoedelijk ook tot neurodegeneratie (o.a. Alzheimer) en kanker (bron: Wikipedia). In die zin zie ik drie dagen vasten als een manier om mijn gezondheid een extra ‘boost’ te geven.

Nadelige effecten

Zijn er dan helemaal geen nadelige effecten? Zeker wel. Mijn inwendige thermostaat raakte een beetje ontregeld. Ik had het bij vlagen erg koud of veel te warm. Ik sliep minder goed, had zo nu en dan wat last van spierkrampen en op de derde dag kreeg ik last van zogenaamde ‘brainfog’. Dat laatste houd in dat ik een beetje last had van concentratieproblemen, vermoeidheid en duizeligheid. En toen het eind van de tweeënzeventig uur in zicht was voelde ik me vanzelfsprekend nogal leeg. Maar eigenlijk vond ik het al met al best goed te doen. Wellicht dat het feit dat ik elke dag periodiek vast me wel een kleine voorsprong heeft gegeven. Ik kan me voorstellen dat als je zonder die ‘voorbereiding’ aan drie dagen vasten begint, dat de verschijnselen dan wat heftiger kunnen zijn.

Disclaimer

Tenslotte nog even een disclaimer. Ik ben geen expert op dit gebied. Het zijn uitsluitend mijn persoonlijke ervaringen die ik hier deel. Mocht je zelf overwegen om periodiek te gaan vasten of een langere periode te vasten en je twijfelt of je hier qua gezondheid wel goed aan doet, overleg dit dan eerst even met je huisarts. En als je het gaat doen, zorg dan dat je voldoende water drinkt. Anders raakt je lijf de afvalstoffen moeilijk kwijt en daar ga je geheid last van krijgen.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.