Een foto passend bij een blog over verleiding: Adam die door het serpent verleid wordt tot het eten van de verboden vrucht.

Verleiding

Kun jij de verleiding van chips, chocolade, koek, kaas, frisdrank en alcohol weerstaan? Jaren geleden had ik daar de grootst mogelijke moeite mee. Ik heb periodes in mijn leven gekend waarin bijvoorbeeld mijn kaasconsumptie niet beperkt bleef tot een enkel plakje op de boterham. Ik at hele hompen tegelijk. En wat chips betreft was het niet veel beter. Een net aangebroken zak legde ik pas weg als ie leeg was. Om over alcohol nog maar te zwijgen. Eenmaal in huis bleef dat niet lang onaangeroerd. Ongeacht of het bier, wijn of iets sterkers was.

Na het genot volgt de dip

Wat is het toch met dit soort voedingsmiddelen dat je de verleiding maar moeilijk kunt weerstaan? Het mechanisme erachter werkt eigenlijk heel eenvoudig. Als je één van de bovengenoemde genotsartikelen consumeert word je beloond met een prettig gevoel. Dat prettige gevoel duurt echter doorgaans maar kort. Sterker nog, na het prettige gevoel volgt een flinke dip. Dus om het prettige gevoel vast te houden ga je je volledig te buiten aan al dat lekkers. Helaas met desastreuze gevolgen voor je lijf. Al die extra calorieën heb je namelijk niet nodig en slaat je lichaam op als vet.

En dat vet hoopt zich het liefste op in je buikholte. Te veel vet in je buikholte is echter funest voor je lichamelijk en geestelijk welbevinden. Het vergroot het risico op een hartaanval, suikerziekte, alzheimer, een beroerte en meerdere vormen van kanker. Bovendien kan te veel buikvet ook nog ernstige negatieve gevolgen hebben op je stemming. 

‘Je wilt toch zeker ook nog een beetje een leuk leven’

Oké, dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals chips, frisdrank, koek, chocolade en alcohol niet gezond zijn, dat weet toch iedereen? Ik verwacht dat de meeste mensen wel weten dat groenten en fruit in de categorie ‘gezond’ vallen en de bovengenoemde producten in de categorie ‘ongezond’. Maar we willen toch ook nog een beetje een leuk leven.  Daar hoort het af en toe nuttigen van een product uit de ongezonde categorie gewoon bij. Dat is ook helemaal geen probleem. Je mag het lijf best af en toe prikkelen. Echter definieert iedereen ‘af en toe’ op een andere manier. En daar gaat het mis. 

Is af en toe frisdrank drinken 1 glas per dag? Of 2 glazen in het weekend? En een zak chips leegeten? Kan ik dat ongestraft één keer per week doen? Ik denk dat veel mensen de term ‘af en toe’ voor zichzelf nogal ruimhartig invullen. Het feit dat meer dan de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht is daar een stille getuige van. Maar hoe kun je dan het beste de verleiding van al dat lekkers bestrijden. Ik denk niet dat daar voor iedereen hetzelfde antwoord op te geven is. Wat ik wel kan doen is met je delen wat voor mij goed werkt.

Alcohol als grootste verleider

Ik begin maar meteen met voor mij de allergrootste verleiding. Alcohol. Drie jaar geleden deed ik voor de zoveelste keer met de Nederlandse variant van Dry January. Ik had me echter voorgenomen om het geen maand vol te houden maar 100 dagen. Toen het einde van die 100 dagen in zicht kwam, we praten over april 2020, zaten we plotseling in het begin van de coronapandemie. Veel mensen zijn tijdens lockdowns juist meer gaan drinken. Bij mij werkte het gelukkig net andersom. Ik zag de maanden voorbijvliegen en de behoefte aan alcohol werd steeds minder. Toen ik een half jaar niet gedronken had, hakte ik voor mezelf definitief de knoop door. Ik zou niet meer drinken!

Hoe corona mij heeft geholpen

Wat het voor mij gemakkelijk maakte was dat we tijdens corona geen feestjes hadden. Niet thuis, maar ook niet elders. Aangebroken flessen waren aan het begin van Dry January al de deur uit gegaan. Afgezien van enkele flessen wijn in de kelder was er geen alcohol meer in huis. Dat heeft mij enorm geholpen. Want een geopende fles alcohol had op mij hetzelfde effect als vroeger een geopende zak chips. En in lijn daarmee geldt dat eigenlijk voor alle aangebroken verpakkingen. Eenmaal geopend is de verleiding voor mij te groot om me te bedwingen. Dus mijn aanpak was simpel maar heel effectief.

Mijn persoonlijke succesformule 

Je moet bij ons thuis goed zoeken om tegenwoordig iets uit de genoemde categorie genotsartikelen te vinden. Maar doe je dan jezelf en je kinderen niet ongelooflijk tekort? Doe ik ze tekort als ze thuis die rommel niet of nauwelijks krijgen? Er zijn genoeg plekken waar mijn kinderen in die zin nog wel aan hun trekken komen. Traktaties op school en sport. Verjaardagsfeestjes. Speelafspraakjes. Noem maar op. En het is ook niet dat ze thuis niets krijgen. Af en toe bak ik iets lekkers. En verder krijgen ze dagelijks vers fruit. En om te snoepen een handje nootjes of een klein stukje hele pure chocolade. 

Het feit dat we er als gezin een veganistisch eetpatroon op nahouden maakt het eigenlijk ook een stuk gemakkelijker. Veel van de rommel uit de supermarkt is namelijk niet vegan en valt voor ons dus af. Loop maar eens door de gang met koekjes in de supermarkt om een vegan koekje uit te zoeken. Je bent zo klaar, want het assortiment is zeer beperkt. In bijna alle koekjes zit een dierlijk element. Hetzelfde geldt voor bijna alle candybars, gebak, chocolaproducten, pizza’s en overig fastfood. 

Kortom, als je in de huidige maatschappij de verleiding van al het lekkers wil weerstaan, dan is mijn beste advies om het – voorlopig althans – te laten staan. Borrelnootjes, M&M’s, chips, etc. zijn zo gemaakt dat je heel sterk in je schoenen moet staan om er slechts een beetje van te snoepen. Doe jezelf een plezier. Haal het niet in huis. En als je dat op de een of andere manier niet sociaal vindt, blijf er dan van af en zorg dat je niet met geopende verpakkingen blijft zitten. 

Leuk en gezond; het kan gewoon beide

Of doe als ik. Wordt geheelonthouder en veganist. Goed voor je gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn. Want of je het nou leuk vindt of niet, er bestaat geen onschadelijke hoeveelheid alcohol. Dat heeft de wetenschap inmiddels aangetoond. En je kunt echt zonder. Datzelfde geldt voor de troep die je in de supermarkten, benzinestations en fastfood-ketens kunt kopen. En zonder al die troep kun je bovendien een heel leuk leven hebben. Leuk en gezond gaan namelijk prima hand in hand.

Abonneer je op mijn blogs:
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.